teisipäev, 5. mai 2015

Helen Parkhurst






Helen Parkhurst sündis 7 märtsil 1887 Durand´is, Wisconsinis James ja Ida Parkhursti perre. Tema vanemad tagasid talle rahuliku ja vabameelse kasvukeskkonna, mis andis Helenile võimaluse ise omas tempos maailma avastada  ja tegevusi valida.


(Universiti of Wisconsis, Helen Parkhurst)

1907 lõpetas Parkhurst Wisconsini River Falls Kolledži bakalaureuse kraadiga, oma lõputöö kirjutas ta  teemal „Lapse süda“, kus ta rääkis vabaks olemisest, sõltumatusest ja individualiseeritud haridusest.  Peale kooli lõpetamist asus ta tööle Arkansase lähedal väikeses ühe-toalises koolimajas, kus ta õpetas üksinda 40 erinevas vanuses last. See andis talle võimaluse eksperimenteerida mitmete enda ideedega – ülesannete süsteemsus, grupiülesannete jaotus jne. Ta õpetas Washingtoni ja Wisconia osariikides 1907-1913 ja samal ajal arendas ta lähenemist õpetamisele, mida nimetas ise „Laboratory Plan“, hiljem tuntud ka kui Daltoni plaan. Parkhurst omandas magistrikraadi 1943 Yale ülikoolis.

1914 õppis Parkhurst Itaalias Rooma ülikoolis, kus ta kohtus Maria Montessoriga. Helen Parkhursti ja Maria Montessorit ühendas huvi parandada lastele antava hariduse kvaliteeti. Parkhurst töötas Montessori assistendina ja aastatel 1915-1918 juhendas ta Montessori programme Ühendriikides.

Peale seda lahkus Parkhurst Montessori juurest ning otsusas asuda tööle enda ideede ellu viimise nimel. Oma esimese katsetuse viis ta läbi erivajadustega laste peal Upway Field koolis, Pittsfieldis. Peale esimest edukat katset tutvustas ta plaani ka Daltoni keskkoolile, kus see sai märkimisväärse tähelepanu osaliseks ning paljulubava eksperimendina hakatigi seda kutsuma Daltoni plaaniks.

1920 naases Parkhurst New Yorki, et rajada Daltoni erakool, mis oleks pühendatud tema hariduslikele meetoditele. Ta juhtis kooli kuni pensionile minekuni 1942, kuid lisaks kooli juhtimisele töötas ta ka õppejõuna ning levitas Daltoni plaani üle maailma, aidates rajada koole erinevates riikides. 

Daltoni plaan pälvis rahvusvahelist tähelepanu, Parkhurst andis loenguid üle maailma, rajades Daltoni koole Inglismaa, Jaapanis ja Hiinas; ta on autasustatud Hollandlaste, Jaapanlast ja Hiinlaste poolt panuse eest, mis ta on andnud nende haridussüsteemi arendamiseks. Tema raamat „Education on the Dalton Plan“ on avaldatud 58 keeles. Peale pensionile jäämist tootis ta mitmeid televisiooni- ja raadioprogramme. Ta avaldas 3 raamatut: Education on the Dalton Plan (1922), Work Rhythms in Education (1935) ja Exploring the Child’s World (1951).


Ta suri New Milfordis 1973. 

Kasutatud materjal: 

1. Litlle Dalton. Helen Parkhust. Külastatud aadressil: http://www.littledalton.com/helen-parkhurst/ [01.05.2015]
2. Special Education. (2001). Helen Parkhurst (1887-1973) a biographical sketch. Sage Publications Inc

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar